Leg een brief op tafel voor Sjakie, op de club/zondagsschool. Niemand op de club heet zo, dus gaan de kinderen roepen om Sjakie. Sjakie, de handpop/poppenkastpop komt te voorschijn, maar hij durft niet zo goed. Iedereen scheld hem uit voor slome Sjakie, met z'n rare bril en zijn krullen. Maar jullie hebben me geroepen? Vinden jullie het wel leuk als ik kom...
Maar waarom riepen jullie me eigenlijk? Dan komt de brief... Sjakie is heel blij. Hij hoort nu toch ergens bij. Hebben de kinderen dat ook wel eens zo gevoeld?
Daarbij kun je deze brief gebruiken en de kinderen ook zelf laten maken.
Zie ook bij www.bijbelidee.nl
(onderbouw)
Je hebt nodig:
Munten of knopen, 'geldkistjes' (bakjes oid), kaartjes met 1,2,3 of 4 erop (cijfers en stippen).
Speelwijze:
Verdeel de groep in 4 groepen. Elke groep staat in een hoek van de ruimte met een 'geldkistje'.
In het midden staat een doosje met munten of knopen. Daarnaast ligt een stapeltje kaartjes met een aantal. De kinderen pakken om de beurt een kaartje en pakken zoveel munten als er op het kaartje staan. Als het kind terug is en de munten in het geldkistje liggen, mag de volgende van de groep gaan.
Wie heeft er het meeste munten verzameld?
Je hebt nodig:
Munten of knopen, kaart met prijzen, stok (voor de poort)
Speelwijze:
3 kinderen komen de 'stad' binnen. De eerste heeft een kar met hout bij zich. Op de kaart staat dat dat 3 munten belasting kost. Leider zegt dat het 4 munten kost. 3 munten doe je in het potje voor 'de Romeinen' en 1 munt doe je in je eigen zak. De poort gaat open en het kind met de kar met hout gaat verder. De poort gaat weer dicht. Het volgende kind heeft een pot honing. Dat kost 1 munt. De volgende een kar met stenen... Laat sommige kinderen 'teveel betalen' en doe het geld op een duidelijke manier in je eigen zak. De meeste kinderen zullen meteen reageren dat dat niet eerlijk is. Zo kun je uitleggen hoe dat werkte bij een tollenaar en waarom de mensen een hekel aan hen hadden.