Jona 2

Pakkertje

Speel dit als introductie voor je verhaal. Eén kind is ontsnapt en moet weer gevangen worden. Vier of zes kinderen krijgen de opdracht om dit ene kind in te sluiten. Ze moeten twee aan twee ( elkaar een hand geven) de ruimte zo vullen, dat het ontsnapte kind in een hoek gedreven wordt. Het kind mag niet onder armen en tussen benen doorkruipen. Het ontsnapte kind heeft de mogelijkheid om hulp in te roepen van iemand anders. Dit doet hij/zij door ‘Help mij’ te roepen. Deze hulp kan de ‘drijvers’ aantikken door drie tikjes op beide schouders te geven. Als dit gebeurd is kan de getikte drijver het ontsnapte kind niet meer vangen. Als het kind gevangen is of als de drijvers allemaal af zijn, is het spel uit. Ga nu een gesprekje aan. Wanneer riep het ontsnapte kind: ‘Help mij’? Waarom riep je het toen? In het Bijbelverhaal van vandaag zit er ook iemand in nood die hard gaat roepen.

vis

Jona bidt in de vis en wordt uitgespuugd

Je hebt nodig:

Vis van papieren bordje

Je hebt nodig:

Werkwijze:

Voor de oudere groepen:

Stripverhaal

Je hebt nodig:

Werkwijze:

De losse afbeeldingen worden uitgeknipt en op de grote vellen papier geplakt. Eventueel kunnen er nog praatwolkjes bij gemaakt worden. Hang de vier vellen papier naast elkaar.

puzzelblad

puzzelblad

Je hebt nodig:

Oplossing van de woordzoeker: De Heer redt Jona!

Websites

werkblad

De Heer redt Jona van de dood

Als de kinderen niet gewend zijn zelf uit de bijbel te lezen, kun je het ook gezamenlijk doen. Laat 1 kind 1 vers hardop voorlezen en stel dan vragen over de tekst. Bijv. bij vers 1: Over wie gaat het? Waar is hij? Wat weet je van de vis? Hoelang is hij er? Bij vers 2: Wat doet Jona in de vis? Tot wie bidt hij? Werkblad kunnen de kinderen daarna zelfstandig invullen.

Dierenschrijfkunst

De naam Jona betekent duif. De duif is ook een symbool/teken van de Heilige Geest. De Heilige Geest overtuigt ons ervan dat we iets verkeerd hebben gedaan. De Heilige Geest heeft ook Jona er toe aangezet tot God te gaan bidden. Je hebt nodig:

Werkwijze: